Széchenyi Pályázat 2020 Kontaktiere uns!
Széchenyi Pályázat 2020
Kata változások: módosították a kata törvényét
News

Kata változások: módosították a kata törvényét

Alapvetően változik meg a kata, a kisvállalkozók és kisvállalkozások legnépszerűbb adózási formája 2022. szeptember elsejétől.


A kisadózó vállalkozások (vállalkozók) tételes adója (kata) egy kedvezményes adózási forma, amellyel a kisvállalkozók és kisvállalkozások egy havi fix adóösszeg befizetésével leróják a legfontosabb közterheiket, és minimális adminisztrációval végezhetik a tevékenységüket.

A 2012-ben bevezetett adózási módot a 2012. évi CXLVII. törvény szabályozza. E helyébe lép a parlament által 2022. július 12-én elfogadott új törvény a kisvállalkozók tételes adójáról, amelynek legfontosabb szabályai szeptember 1-én lépnek hatályba.

Az új kata szabályai szerint az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

Felhívjuk kedves katas vállalkozóink figyelmét, hogy mielőbb keressék fel a könyvelőjüket vagy az illetékes hatóságot, és informálódjanak, hogy az esetleges átállás zökkenőmentes legyen.

B-West-Bau Kft

Back
Do you have any further questions?

Contact us